Aandacht

Voor de bijeenkomst van 25 februari 2022

Het komend Café wil ik het graag samen hebben over het thema “Aandacht”.

Ik kwam op dit onderwerp toen ik las dat SBS6 op 1e Kerstdag alleen een knisperend haardvuur zou gaan uitzenden onder het motto “Kijk geen tv, heb aandacht voor elkaar”!

Of het gewerkt heeft achteraf, weet ik niet. Maar in ieder geval heeft SBS6 veel kijkcijfers gehaald die betreffende avond.

Maar wat ís aandacht eigenlijk? Van Dale spreekt over “opzettelijk aan of over iets denken.(…), belangstelling, interesse”.

Dekt dit daadwerkelijk de lading? Was dit wat SBS bedoelde? Ik onderzoek het thema graag nader.

Zou aandacht te maken hebben met nieuwsgierigheid, iets willen weten, wat je blijkbaar nog niet weet? Bestaat het om aandacht te hebben voor iets (of iemand) wat (of die) je niet werkelijk interesseert? Kan je ook aandacht hebben voor iemand waar je het niet mee eens bent?

Is aandacht geven een actieve daad of zit er ook een passieve kant aan? Is het mogelijk om onopzettelijk aandacht te hebben? Kunnen we überhaupt zónder aandacht en is het te leren?

Ook vraag ik me af of je voortdurend aandacht kan geven of dat het kortstondig moment is?

Is aandacht eenzijdig of vereist het wederkerigheid? Is het belangrijk dat bij aandacht voor een ander die ander ook ergens aandacht voor heeft?

Is ‘aanwezig zijn’ hetzelfde als ‘aandacht’? Of is aanwezigheid een voorwaarde voor aandacht?

Voor mij blijven er genoeg vragen over. En met elkaar kunnen we er nog véél meer bedenken.

Scroll naar boven