Delen

Voor de bijeenkomst van 25 november 2022

Op 11 november is het feest van Sint Maarten. Van deze heilige gaat het verhaal dat hij zijn mantel deelde met een bedelaar. In december staan de feesten van Sinterklaas en kerst op de kalender, ook feesten waar het gaat over delen. Fondsen vragen ons om de energiekorting van de overheid te delen met mensen die het nodig hebben.

Een bekende uitspraak luidt: ‘eerlijk zullen we alles delen’, maar is dat wel waar? Andere bekende gezegdes luiden: ’gedeelde smart is halve smart’ en ‘gedeelde vreugd is dubbele vreugd.’ Door iets te delen kan het dus zowel meer als minder worden. Het geheel is meer dan de som der delen. Wat is delen eigenlijk? Wat zou je kunnen delen? Bezit, kennis, kennissen, je huis, je netwerk, je zorgen?

Elke maandag delen mijn man en ik voedsel op de datum. De producten krijgen wij van de Stichting Blije Buren die het voedsel ophaalt bij supermarkten. Is het wel echt delen als je er weinig voor hoeft te doen, of is het dan uitdelen? Wat is het verschil met geven? Is delen belangeloos of verwacht degene die deelt er iets voor terug? Is delen een gelijkwaardige activiteit?

Moet de ontvanger dankbaar zijn voor wat gedeeld is? Verleent de delende een gunst als hij iets deelt? Is delen een gelijkwaardige activiteit? Is de delende dankbaar dat hij de mogelijkheid heeft iets te delen? Heeft de ander, de ontvanger van het gedeelde, iets te zeggen over wat wordt gedeeld? Kan je spreken van delen als je iets makkelijk kan missen? Is delen altijd positief? Is delen belangeloos of zit er een onderhuidse boodschap onder. Is delen te leren? Maakt delen gelukkig?


Op 25 november gaan we in gesprek over het thema delen.

Joke Jongejan

Scroll naar boven