Luisteren

Voor de bijeenkomst op 28 februari

In filosofie is luisteren onmisbaar om goede vragen te kunnen stellen. Ook bij onze communicatie en relaties speelt luisteren een grote rol. Wat is luisteren? Wat is het verschil met “iets horen”?  Heeft dat te maken met focus zonder afleiding? Is het een bewuste actie? Geef je een betekenis aan wat je hoort, als je luistert? Wat maakt luisteren lastig? Wat maakt luisteren mogelijk of makkelijker?
Als student nam ik colleges vaak op. Het lukte mij niet om lang achter elkaar te luisteren en al helemaal niet, als ik ondertussen aantekeningen maakte. Ik werd afgeleid door het nadenken over de stof. Intussen ben ik veel bezig geweest met vragen over luisteren. Bijvoorbeeld wat is nodig om te kunnen luistere. Wat maakt luisteren moeilijker? Moet je denken om te luisteren of juist niet?

Epictetus zei: ‘Het is voor een mens onmogelijk iets te leren waarvan hij denkt dat hij het al weet”. Met deze uitspraak geeft Epictetus aan dat het niet altijd meevalt om open te staan voor nieuwe ideeën. Ook herkennen we hoe mensen soms maar half luisteren omdat ze eigenlijk meer bezig zijn om al een antwoord te bedenken. Moet je open staan om te kunnen luisteren en kan “weten” dat verhinderen?

Is een innerlijke stilte nodig om te kunnen luisteren? Of kunnen we ondanks onstuitbare gedachten toch luisteren?
Hoe weet je of je wel of niet luistert?
Wat is het belang van luisteren?  Wat is het verschil tussen luisteren naar een ander, jezelf en muziek?

We gaan een onderzoek doen door te luisteren naar elkaars gedachten, vragen en ervaring over luisteren.

Scroll naar boven