Veiligheid

Voor het gesprek op 27 mei 2022

In het vorige café hadden we het over vrijheid en daarbij kwam regelmatig ook het thema veiligheid aan de orde. Is er een relatie tussen beide thema’s?

Als je deelneemt aan het verkeer, houd je je aan de regels. Het besef en de ervaring dat de overgrote meerderheid van de andere weggebruikers zich ook aan de regels houdt geeft een gevoel van veiligheid. En daarmee ook een gevoel van vrijheid om je op straat te kunnen bewegen.

Ben je dan veilig in vrijheid? Of ben je juist vrij in veiligheid? Hoe zit dat met veiligheid en vrijheid? Zijn zij altijd met elkaar verbonden of is alleen vrijheid afhankelijk van veiligheid en streef je bij veiligheid niet per se ook naar vrijheid? Maar heeft veiligheid wel enige zin, als je daardoor niet ook vrij probeert te zijn?

Kun je veiligheid creëren, bijvoorbeeld door gezelschap op te zoeken? Waarschijnlijk alleen gezelschap dat je vertrouwt. Hangt veiligheid dan samen met vertrouwen? Misschien wel, maar misschien ook niet. Vanuit wantrouwen ga je op zoek naar veiligheid, bijvoorbeeld in verzekeringen, in hangsloten en misschien wel in vaccinaties. Maar ben je dan veilig? Hangt veiligheid af van uiterlijke omstandigheden of van innerlijke of van beide?

Hoeveel uiterlijke omstandigheden en welke zijn er nodig om je veilig te voelen? Waarschijnlijk verschilt dat van mens tot mens. Maar als je nou een zorgeloos leven leidt en helemaal niet nadenkt over veiligheid en angst en zorgen, voel je je dan altijd veilig of ben je dan naïef? Wat is dat veiligheid? Wat verstaan we daaronder?

Scroll naar boven