Vertrouwen

Voor de online bijeenkomst van 28 januari 2022.

Vertrouwen speelt een essentiƫle rol in misschien wel elke handeling in ons leven, zoals dat de grond ons kan dragen, dat we het verkeer overleven, we kunnen bewegen, dat de zon opkomt etc.

Wat wil het eigenlijk zeggen, als je vertrouwt?

Wat is er nodig om iets te kunnen vertrouwen?

Kan er nog sprake zijn van vertrouwen, als je iets zeker weet, bijvoorbeeld iets gewoon ziet. En hoe zit dat dan met het zien van de wonderlijke illusies van Victor Mets? Heb je dan geen vertrouwen meer of toch wel? Je vertrouwt misschien wat je meent te zien, maar dat blijkt bij Victor slechts een illusie waar je op vertrouwde.

Moet er sprake zijn van onbekendheid om te vertrouwen, bijvoorbeeld omdat het onzichtbaar is of in de toekomst ligt.

Als ik programmeer, mag ik niet vertrouwen dat iets direct werkt. Het is niet gek als er tijdens het testen iets gebeurt wat ik niet verwacht en in het ergste geval niet begrijp. Dan roep ik “Dit kan niet!”. Soms denk ik wel eens dat de kunst van programmeren is te weten dat je (denk)fouten maakt en te vertrouwen dat het toch gaat lukken die fouten op te lossen ondanks de overtuiging alles goed te hebben gedaan. Vertrouw ik op een oplossing, omdat ik de ervaring heb dat het meestal lukt?

Is vertrouwen misschien je overgeven aan de situatie? Vertrouwen dat alles OK of zelfs bedoeld is, zoals het is?

En hoe zit het met vertrouwen hebben in een ander? Is dat misschien het vertrouwen in de betrouwbaarheid mijn gedachten of in de betrouwbaarheid van de de ander?

Is vertrouwen een gevoel van veiligheid?

Allemaal vragen over het thema vertrouwen, welke onderzocht kunnen worden aan de hand van eigen ervaringen en gezamenlijk denken. Wat vind jij interessant aan het thema eerlijkheid? Staat jouw vraag over eerlijkheid hierboven? Welke vraag over eerlijkheid heb jij?

Scroll naar boven