April is de maand van de filosofie. Het thema van dit jaar is Weerloos & Waardevol.Met als motto de bekende zin van de dichter Lucebert: “Alles van waarde is weerloos.” Het Socratisch Café Amsterdam sluit hierbij aan.Eén probleem: we hebben altijd maar één thema. Dus wat kiezen we: weerloos of waardevol? Wij kiezen voor Waardevol.
Dus: wat is waardevol? Heeft iets op het internet meer waarde naarmate het meer ‘likes’ krijgt?
Is het zo dat hoe meer mensen iets waarderen des te meer iets waard wordt? Hoe duurder, hoe waardevoller? Als alleen ikzelf iets waardevol vind, is het dan minder waard? Wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn? Hoe waardevol is de natuur?
Een paar dagen geleden, toen ik met deze vragen bezig was, vloog er ineens een musje tegen het raam van mijn woning. Hij bleef hijgend stilliggen op het bankje buiten. Mijn man en ik schrokken. Gert-Jan riep: “Ik weet niet wat ik moet doen!” Ik dacht: we moeten dat musje uit zijn lijden verlossen. We keken of er geen kat in de buurt was en lieten het vogeltje nog even rustig liggen. Gelukkig krabbelde hij na een een paar minuten weer op en vloog er vandoor.
Waarom was deze weerloze mus zo waardevol voor ons? Er vliegen zoveel mussen in onze tuin. Waarom vind ik deze mus waardevol en waardeer ik een muis in mijn huis een stuk minder?
Afgelopen weekend ging mijn zoon verhuizen en gooide ik veel van zijn kindertekeningen weg. Waren die waardeloos geworden? Als ik iets waardevol vind, een boek bijvoorbeeld, waar komt die waarde dan vandaan? Waarschijnlijk uit mijzelf; ik waardeer, ik geef die waarde. Heb ik dan ergens verstopt een voorraadje waarde, die ik kan uitdelen op het moment dat ik daarvoor voel? Of ontstaat de waarde op het moment dat ik iets waardeer?
Kortom, wat maakt iets waardevol? Wat vinden we waardevol? En wie bepaalt dat? Wat betekent waardevol voor mij en voor ons? Kunnen we de waarde van iets meten?