Zorgen

Voor de bijeenkomst van 24 november 2023

Genoeg om je zorgen over te maken: de crisis van ons klimaat, oorlogen op ontelbare plaatsen, een nieuwe periode van seismische activiteit in IJsland. En daarbij je persoonlijke zorgen: om een huisdier, je financiën, je partner, de gezondheid van een overbuurvrouw. De idealen van een maakbare samenleving en geluk voor iedereen doen bij al die zorgen gedateerd aan. Laten we eerst maar eens zorgen dat we beter voor de wereld, elkaar en onszelf gaan zorgen. 

Over dat zorgen willen we het in het Socratisch Café een keer hebben met elkaar. Want met het maken van zorgen en dat zorgen voor de wereld, onze naasten en onszelf hebben we allemaal ervaringen. We zijn erbij betrokken, we doen eraan mee, we hebben er zo onze gedachten, meningen en vragen over. Want dit alledaagse en heel praktische thema is ook een wijsgerig thema. Zit die zorg in onze genen, of moeten we er ons best voor doen? Wanneer is zorg goed, en wanneer sla je er de plank mee mis? Zijn zorgen maken en zorgen heel verschillende dingen, of is het een met het ander verbonden? Zomaar wat vragen die al bij ons opkwamen. 

Aan onze gesprekstafels gaan we onder het genot van een glas Amsterdams kraanwater met elkaar in gesprek over zorgen. We delen wat we er zelf van hebben gemerkt en meegemaakt, en vooral: wat we ons daarbij afvragen. In ons gezamenlijk onderzoek bekijken we één levenservaring van zo dichtbij, dat zelfs degene die hem inbrengt er iets nieuws in ziet. En we zoeken samen het antwoord op een goede vraag over het thema zorgen, die we misschien aan de hand van die ervaring kunnen beantwoorden. Dat gezamenlijk onderzoek is voor alle deelnemers ook een zelfonderzoek, waarin onze opvattingen en gedachten kritisch tegen het licht worden gehouden. 

Aan verschillende tafels, met verschillende werkvormen, gaan we onze ervaringen met en gedachten over zorgen onderzoeken. Zo profiteren we van elkaars wijsheid en zetten elkaar aan tot verder denken. 

Scroll naar boven